Haber

Bilimsiz Yolun Sonu Karanlıktır: Ali Şahin Yazdığı Yazıda Hatay’ın Yıkılışı İçin Uyardı!

6 Şubat’ta meydana gelen depremden en çok etkilenen illerden biri de Hatay oldu. Uzmanlar, başta Hatay olmak üzere birçok il için uyarı yayınladıklarını ancak kimsenin bu uyarıları dikkate almadığını açıkladı. Bu uyarılardan biri de Hatay için Hatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Şahin’den geldi. Şahin, olası bir Hatay depreminde hasar görecek yerleri sayısal verilerle anlattı!

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 ili daha etkiledi ve büyük yıkıma neden oldu. Depremden etkilenen bu illerden biri de Hatay oldu ve Hatay’ın birçok ilçesi bu deprem nedeniyle büyük hasar gördü.

Hatay başta olmak üzere birçok ilde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, artçı depremler de kaydedilmeye devam ediyor.

Bizler bu afetin büyüklüğüne ve şiddetine hazırlıklı olmasak da uzmanlar yıllardır bu bölgeler için uyarılarda bulunuyor ve depreme uygun bir biçimde binaların yapılması konusunda açıklamalarda bulunuyordu.

Afet olduktan sonra bile jeolog Naci Görür yıllardır söylediğimi ama kimsenin beni dinlemediğini söyleyerek sitem etti ve depremi durduramayacağımıza göre şehirlerimizi daha dayanıklı hale getirmemiz gerektiğini ekledi.

Birçok uzmanın yanı sıra Hatay için uyarıda bulunan bir diğer isim de Hatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Utku Şahin oldu.

Ali Utku Şahin, 2020 Yılında Türkiye’nin Afet Müdahale Planının Afet Yönetimi ve Planlaması Açısından Değerlendirilmesi başlıklı bir makale yayınladı ve bu yazısında Hatay’da 7,5 büyüklüğünde bir depremin ne kadar hasara yol açacağını sayısal verilerle açıkladı.

İşte o rapordan bir kesit ?

Rapora göre Antakya’da meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremde 57.891 binanın hasar göreceği, 52.133 binanın da yıkılacağı ve 30.000 kişinin hayatını kaybedeceği veriler arasında yer alıyor.

Makalede yer alan bulgular incelendiğinde, “Türkiye’nin afet yönetimi konusunda uzun vadeli bir ulusal stratejiye ve bu stratejiyi destekleyecek yeni ve tek bir yasal altyapıya ihtiyaç duyduğu” ifade edilmektedir.

Yazıdaki tespitlerin doğruluğunu ve önemini maalesef bir hafta önce yaşadığımız depremle acı bir şekilde öğrendik. Gelecek için uzmanların ve akademisyenlerin uyarılarının dikkate alınacağını umuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu